20 de trucuri ca să reușești în concurs

Categories Cai

Tocmai te pregătești să participi pentru prima dată la o competiție. Ai emoții, ca la orice debut și tot ceea ce-ți dorești este să știi cum să gestionezi acest moment și să-ți pregătești exemplar calul ca să facă față cu brio exigențelor de concurs. De aceea, ți-am pregătit câteva trucuri de care este bine să ții cont înaintea unei probe.

 1. Dacă nu ai făcut-o deja, mergi în prealabil la un concurs și vezi ce probe ai de trecut ca să știi la ce să te aștepți, iar dacă ai un cal foarte activ, du-l prima dată la un concurs fără să participați, mulțumește-te doar să-i observi reacțiile în acest mediu nou.
 2. Fă o listă cu tot ceea ce ai nevoie, și verifică dacă nu îți lipsește nimic înainte de concurs.
 3. Vei avea nevoie de ajutorul unui prieten sau al unui membru al familiei pentru a te ajuta cu pregătirile din ultimul minut (țesălat, curățat) înainte sa intri pe pistă sau în manejul de concurs sau, pur și simplu, de cineva care să îți ridice moralul.
 4. Înaintea fiecărei probe, vizualizează mental maniera în care vrei să încaleci. Mulți profesioniști folosesc această tehnică.
 5. Dacă ai un buget limitat, alege o ținută în culori clasice și evită nuanțele prea stridente. Înfrumusețează harnașamentul calului cu ajutorul unui valtrap special pentru concursuri.

  P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.
 6. Obișnuiește-l cu condițiile de transport, transportându-l în rulotă cu câteva zile înainte de concurs, ca să nu ai surpriza să nu vrea să călătorească singur.
 7. După ce ai dușat calul, în vederea concursului, acoperă-l pe timpul nopții cu o pătură specială.
 8. Mergi la antrenamente cu un nivel mai ridicat de dificultate decât cel prevăzut pentru proba la care participi, fiindcă astfel vei reduce din emoții și din stres. Înainte de concurs, ai grijă să prevezi un timp ca să te obișnuiești cu noile locuri în compania calului tău.
 9. Supraveghează atitudinea calului față de tovarășii săi. Dacă este indisciplinat, înseamnă că nu este încă pregătit să participe la concursuri.
 10. Încălzeste-ți calul, dar nu îl epuiza. Trebuie să fie în vârf de formă în momentul în care concurezi.
 11. În cazul în care calul tău este obișnuit să lucreze cu accesorii, nu i le scoate chiar în ziua concursului, ci cu mai multe zile înainte.
 12. Curăță-i harnașamen-tul înainte de concurs: asigură-te că se află în cea mai bună stare posibilă.
 13. Informează-te asupra exigențelor juriului în materie de ținută și procedează în așa fel încât să răspunzi acestora. Costumele de slabă calitate sunt o lipsă de respect la adresa juriului.
 14. Dacă animalul devine necontrolabil, orientează-l spre centrul pistei și nu te mai mișca. Spune-ți că vei face mai bine data viitoare; nu crea o situație periculoasă.
 15. În anumite discipline, reglementările în materie de echipament sunt foarte stricte. Citește cu atenție regulamentul pentru a te asigura că echipamentul tău este în ordine.
 16. În probele de obstacole, pe pista de încălzire abordează obstacolul cu capul ridicat.
 17. Nu întârzia niciodată o probă, fiindcă vei putea fi descalificat. Dacă trebuie să-ți schimbi repede echipamentul sau dacă diferite categorii au loc în același timp, adu la cunoștință acest aspect organizatorilor.
 18. Ziua ta nu se termină în momentul în care părăsești pista. Îngrijește-ți calul înainte de a te odihni tu.
 19. Întreabă organizatorii dacă poți vedea, în prealabil, protocolul juriului pentru a înțelege mai bine baremul.
 20. Nu uita să verifici încă o dată totul, înainte de a părăsi locul de concurs.

  P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *