Calul, un partener în relaționare și socializare (I)

Categories Cai

Iniţial folosită în tratarea leziunilor fi zice, Terapia asistată de animale a evoluat într-un instrument psihoterapeutic, de mare răspândire, de soluţionare a cazurilor celor mai difi cile, de ordin psihologic. Ne referim, desigur, la o gamă variată de probleme psihologice şi tulburări psihice.

Cu cât încrederea copilului în animal creşte, cu atât devine mult mai uşor de a-şi dezvolta abilităţile de relaţionare cu semenii săi.

Există numeroase studii ce fac referire la beneficiile fi zice şi psihice ale indivizilor ce interacţionează cu animalele în cadrul programelor terapeutice. Dintre acestea amintim: scăderea tensiunii arteriale, creşterea nivelului beta-endorfinelor, scăderea nivelului de stres, reducerea sentimentului de furie, ostilitate, tensiune şi anxietate, îmbunătăţirea abilităţilor de socializare şi creşterea sentimentului de forţă, încredere, răbdare şi a stimei de sine.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Tinerii, care evită apropierea fizică şi emoţională faţă de alte persoane, o acceptă, de cele mai multe ori, din partea unui animal cum este calul. Legătura care se creează între copil și căluţul său dezvoltă încrederea reciprocă, respectul, afecţiunea, empatia, acceptarea necondiţionată, siguranţa, stabilitatea, responsabilitatea, asertivitatea, abilităţile de comunicare şi autocontrol.

Copiii şi adolescenţii învaţă să relaţioneze
Comunicarea efi cientă cu un căluţ implică răbdare, înţelegere, atenţie, capacitate de a ierta şi consecvență – abilităţi necesare adaptării în societate. Pentru a evidenţia cele spuse, numeroase studii au contribuit la reliefarea ştiinţifică a rezultatelor pozitive ale acestui tip de intervenţie.

În revista „Journal of American Veterinary Medical Association” (2006) a fost publicată o cercetare cu privire la efectele programelor de echitaţie terapeutică ce priveau copiii cu grad mare de risc social sau cei cu nevoi educaţionale speciale.

Rezultatele cercetării au arătat că un număr de 8 şedinţe de echitaţie terapeutică sunt suficiente pentru a înregistra schimbări majore în comportamentul copiilor prin scăderea nivelului de furie la adolescenții băieţi, influenţând pozitiv percepţia părinţilor în legătura cu aceştia.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *