Calul, un partener în relaționare și socializare (II)

Categories Cai

Un alt exemplu îl constituie o organizaţie din Luxemburg – „S.O.S. Orăşelul Copiilor Mersch” – ce pune în aplicare un program focusat de învăţare a depăşirii traumelor prin intermediul animalelor. Majoritatea copiilor ce ajung într-o astfel de instituţie şi-au pierdut încrederea în semenii lor, ca rezultat al experienţelor traumatizante. Acest aspect face dificilă relaţionarea cu ceilalţi indivizi, dezvoltarea armonioasă în societate şi evoluţia normală a acestor copii.

Astfel, prin comportamentul neutru al animalelor faţă de oameni, acestea oglindesc modelele comportamentale ale copiilor, cu care vin în contact, într-un mod obiectiv.

În relaţia cu animalele, copiii şi adolescenţii învaţă să relaţioneze, bazându-se pe încredere, păstrând nivelul de confort şi relaxare, asumându-şi responsabilitatea şi experimentând efectele propriilor acţiuni şi sentimente. În incinta organizaţiei se afl ă un grajd cu animale abandonate sau care au avut de suferit în urma ratamentelor inadecvate ale oamenilor.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Dobândrea maturității emoționale
Astfel, copiii se identifi că la nivel emoţional cu aceste animale dezvoltându-şi abilităţile empatice (ceea ce înseamnă a percepe cadrul intern de referinţă al altuia cu toate componentele sale emoţionale „ca şi când” ai fi cealaltă persoană, dar fără a pierde condiţia de „ca şi când”), dispărând patternul comportamental disfuncţional.

Prin intermediul programelor de îngrijire a animalelor, copiii îşi dezvoltă personalitatea, se simt utili, ajungând la maturitate emoţională. Scopul final al relaţionării cu animalele este transferul pe care copilul îl face către relaţionarea cu oamenii, având în vedere mecanismul similar de formare.

Cu cât încrederea copilului în animal creşte, cu atât devine mult mai uşor de a-şi dezvolta abilităţile de relaţionare cu semenii săi. Prin interacţiunea cu animalul, învăţăm să identificăm şi să depăşim temerile şi limitele proprii.

Terapia asistată de animale (de cai, în speță) oferă o abordare diferită, lipsită de critica subiectivă, prin intermediul jocului, al relaţionării cu o fi inţă ce se raportează în mod similar nouă la diferitele evenimente şi situaţii din viaţă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *