Cum îl faci să accepte ușor seringa
Ca orice animal, și calul se teme de două lucruri: de ceea ce cunoaște și de ceea ce nu cunoaște. Pentru sănătatea lor, periodic, facem cailor tratamente cu caracter preventiv, cum ar fi deparazitarea internă, administarea orală de vitamine sau alt gen de tratamente curative.
Am auzit despre foarte mulți cai care se sperie atunci când văd o persoană apropiindu-se cu o seringă în mână – chiar și îngrijitorul lor fiind- lucru care poate duce la accidente nedorite pentru cal și om. Așa cum spuneam la început, unii dintre cai au avut probabil în trecut experiențe neplăcute cu seringi (durere, gust neplăcut) iar alții, pur și simplu, se tem de nou.
De fapt, această temere este o reacție indusă de om, pentru că dacă noi ne apropiem de cal cu o postură neutră- asta însemnând umeri relaxați, fără să privim calul în ochi, mers obișnuit și calm- șansele ca animalul să se sperie vor fi mult mai mici. Pentru cazurile extreme însă, când, deși noi ne apropiem într-un mod natural de animal, acesta refuză în continuare seringa, iată o soluție ușor de aplicat chiar și de către începători.
Evident, putem face calul să-și dorească seringa. Asta înseamă că trebuie să-i producem o ”întâlnire” plăcută cu ea, fapt ce va consolida relația noatră în viitor și va deschide calea oricăror altor proceduri pe care va trebui să le aplicăm spre binele animalului. Dacă el va vedea seringa doar atunci când este vremea tratamentului, desigur că va fi reticent.
Însă, pe proprietarii sau îngrijitorii responsabili, îi sfătuiesc ca, săptămânal, să aplice calului o seringă de 3 ml în prima fază, cu sirop de zahar concentrat sau miere diluată, mai întâi ascunzând parțial în palmă seringa mică (de 3 ml), și având chiar sirop pe mână.
În momentul în care ne vom apropia lateral de cal, în mod firesc (acum venind cu o veste bună și având toate motivele să fim relaxați), atingeți cu mâna (murdară de sirop) botul calului, care se va ”prinde” de procedeu și va începe să lingă sau să apuce cu buzele. În acel moment, pompați din seringă, fără mare presiune, pentru a nu crea un jet disconfortant în bolta palatină, și a nu-l speria inutil, până când veți epuiza cei 3 ml de sirop.
Vă sfătuiesc să repetați acest procedeu a doua zi, apoi la trei zile, și în următoarea lună, săptămânal. De la a treia procedură, puteți mări capacitatea seringii la 10 ml și apoi la 20 ml pentru a-l obișnui pe cal cu diferite forme și dimensiuni de seringă.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.
După a patra aplicație, îi puteți arăta seringa în mod evident, ca s-o asocieze cu gustul dulce.
Astfel, veți obține un cal fără teama de a primi pe corpul lui seringi și veți putea aplica cu ușurință și fără riscuri tratamentul sau substanțele antiparazitare care se administrează periodic.
Desigur, ca orice procedură, cu cât veți începe mai devreme asta, cu un cal tânăr- pentru că antiparazitarele moderne sunt disponibile și pentru mânji- cu atât mai repede veți obișnui calul cu această procedură. În numărul următor, vă vom arăta cum puteți să faceți o injecție calului, fără ca acesta să se sperie.
P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare, accesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.