Cum îți protejezi rezervele de fân

Categories Cai

Fânul reprezintă alimentul principal al cailor, iar existența unor rezerve în această iarnă este importantă având în vedere că producția de fân nu a fost atât de bogată din cauza ploilor de peste an. Cum poți face economie de fân, protejându-ți cât mai mult rezervele? Ei bine, poți aflfl a în rubrica pe care tocmai ți-am pregătit-o.

Știut fiind faptul că fânul este alimentul de bază în nutriția cabalinelor, în timpul iernii este indicat să ne facem rezerve și să ne gândim cum le putem păstra cât mai mult timp, astfel încât calul nostru să se poată bucura de o hrană sănătoasă și echilibrată.
Așadar, pentru a putea conserva rezervele de fân, există o serie de soluții și alternative, pe care ți le vom prezenta în rândurile care urmează.

Fânuri artificiale
Pe piață întâlnim diverse fânuri artificiale cu calități nutritive demne de luat în considerare în condițiile în care vrei să asiguri animalului tău o hrană variată. Primul pe listă este fânul de lucernă. În momentul în care te gândești să achiziționezi un astfel de aliment, acesta trebuie să fi e bine uscat și să conțină inclusiv frunzele și mugurii de floare.

În plus, este bine de știut că lucerna este mai bogată în proteine decât iarba, însă conținutul său energetic poate varia. Ca atare, conține un nivel mai ridicat de calciu decât fânul și de aceea este recomandată în special cailor tineri, aflați în perioada de creștere. În schimb, lucerna are și ea dezavantajele ei. Este mai greu digerabilă, iar conținutul său mai ridicat de proteine și de calciu indică faptul că nu trebuie să fi e unica alternativă de hrană pentru calul tău.

O a doua soluție de hrană potrivită pentru calul tău în sezonul rece este un amestec de leguminoase și cereale. Aceasta este o alternativă de hrană bine echilibrată și de bună calitate. Paiele de grâu și de orz au valori nutritive similare, dar orzul trebuie debarasat de ”bărbile” care pot obstrua canalul salivar al animalului. De asemenea, paiele de ovăz sunt cele mai hrănitoare, dar nu sunt indicate ca și litieră. Paiele de sfeclă au, la rându-le puține calități nutritive, dar formează o bună litieră.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Iarba uscată: este obținută prin uscare artificială și are un conținut ridicat de proteine și energie fiind ideală pentru caii mofturoși și cei bătrâni. Este relativ mai scumpă decât fânul din cauza costurilor mai ridicate de uscare, și are un conținut ridicat de carbohidrați, nefiind recomandată pentru caii care suferă de furbură.

Peletele de iarbă uscată: reprezintă un produs uscat industrial, cu un conținut mai ridicat de proteine decât fânul, dar nivelul de fibre este mai scăzut și nu poate înlocui total fânul. Un alt avantaj este că nu conține praf sau mucegai precum celelalte produse. De asemenea, ca și în cazul ierbii uscate, trebuie să fim precauți în hrănirea cailor care au furbură, din cauza conținutului prea ridicat de carbohidrați.

Fibrele: unele produse conțin vitamine și minerale adăugate în paiele mărunțite, în iarbă sau în lucernă. Sunt însă mai digestibile și oferă o nutriție consistentă grație amestecului de ingrediente. Pot înlocui rația de fân fiindcă au un nivel similar de proteine, fi bre și energie. Deseori, aceste produse sunt potrivite pentru caii cu furburi și pentru cei mofturoși.

Rezerve valoroase
În momentul în care ai decis să oferi calului tău alternative la hrana obișnuită, bogate în proteine și curate, poți lua în calcul și suplimentele de fân de calitate inferioară, care își pot găsi un loc binemeritat în dieta acestuia. Atunci când cumperi un astfel de fân, ai grijă să eviți baloții plini de praf, cu urme de mucegai sau umezeală deși pot fi mai ieftini.

Și o altă regulă importantă: odată ce ai cumpărat fânul, nu-l risipi. Nu îl oferi calului direct de pe jos. Nu numai că nu vei face astfel economie, ci vei risca să provoci calului colici abdominale, așa că ia în calcul varianta servirii fânului în saci agățați cumva la nivelul capului acestuia. De asemenea, dacă te orientezi la baloți de paie cumpără produse de calitate și ai grijă ca acestea să nu fi e depozitate direct pe pământ.

Și, odată adus acasă fânul, nu uita să îl depozitezi corespunzător. Prin urmare, nu sunt indicate locurile în care fânul să servească drept culcuș altor animale din ogradă sau zonele în care au acces păsările de curte.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *