Cum să reușești în călăria de anduranță (II)

Categories Cai

Exerciții fizice
Baza unui program de exerciții fizice este solicitarea moderată a sistemului cardiovascular și muscoscheletal al calului, pentru a permite adaptarea treptată la efort susținut a țesuturilor. Acest așa numit ”lucru prelungit pe distanțe scurte” este inclus în clasa de aerobic, în special atunci când ritmul cardiac este de 120-150 bătăi pe minut și domină strategia de pregătire fizică în primii doi ani de pregătire.

Pentru a observa efectul antrenamentului, un cal trebuie lucrat cu o intensitate a ritmului cardiac specific pentru aerobic, pentru cel puțin o oră, timp de câteva zile pe săptămână. Efortul va trebui intensificat, crescând durata intensității sau a vitezei, niciodată ambele în același timp. Odată ce calul face față, cu relativă ușurință, rezistența musculară poate fi îmbunătățită prin mersul la pas în ritm susținut.

Alternanța pregătirii
După ce ai dobândit o bună pregătire de bază, este timpul să introduci alternanța în pregătire,
pentru a mări frecvența dintre antrenamentul aerobic și cel anaerobic. Principiul alternanței în pregătire este combinarea efortului ușor cu cel susținut, în care ritmul cardiac este ridicat la 180-200 de bătăi pe minut, cu o fază de recuperare la ritm moderat (120 la 150 bătăi pe minut).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Creșterea ușoară în intensitate a pregătirii alternative începe cu 3-4 repetiții de câte 2-5 minute de efort susținut pe săptămână. Aplicat corect, acest tip de pregătire este necesar pentru a îmbunătăți viteza, ritmul cardiac, dar și rezistența la oboseală.

Planul de antrenament
Pentru că antrenamentul unui cal pentru anduranță îți ocupă mult timp, este foarte indicat să îți fixezi un plan de pregătire în vederea une competiții sau pentru un întreg sezon.

Fixează-ți o țintă pentru distanță și viteză, în funcție de vârsta și pregătirea calului și fii întotdeauna deschis să ajustezi acest plan dacă apare vreo problemă în timpul antrenamentului. În general, mai puțin antrenament nu este atât de nociv pentru un cal ca antrenamentul în exces.

Dacă observi în timpul cursei, că animalul este obosit, poți oricând să încetinești ritmul pentru a evita problemele mai serioase. Antrenamentul excesiv este mai greu de identificat însă trebuie să iei măsuri în momentul în care observi la calul tău o lipsă de motivație, o scădere a apetitului sau o recuperare mai greoaie după efort.

De aceea, odihna suficientă înainte și după cursă este crucială! De asemenea, atenția la detalii este un aspect foarte important pentru a detecta potențialele probleme înainte ca acestea să cauzeze vreo rană calului.

De aceea, fixarea unui plan de antrenament, cu înregistrarea condițiilor climatice și a dificultăților de traseu, a distanței și a tipului de antrenament, ca și recuperarea ritmului cardiac te va ajuta să evaluezi corect condiția fizică a calului. Dacă vei înțelege acest lucru, vei ajunge să-ți cunoști foarte bine calul în timpul unei curse și să obții de la el maximum de performanță.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *