Cum tratăm retenția urinară (I)

Categories Cai

Retenția urinară reprezintă imposibilitatea de evacuare a urinii din vezica urinară şi acumularea sa în cantităţi mari la acest nivel. Cauzele unei astfel de afecțiuni pot fi de natură mecanică, spasmodică şi paralitică.

Retenția urinară reprezintă imposibilitatea evacuării urinei și acumularea masivă a acesteia în vezică. Retenţia de origine mecanică este cea mai frecventă şi se realizează prin blocarea uretrei din cauza unor calculi renali, a unor cicatrici stenozante, a unei compresiuni prin tumori, sau ale unor afecțiuni ale prostatei (inflamația sau mărirea în volum a acesteia) dar și din cauza unor papiloame, a unor paraziţii blocați pe uretră, precum şi a unor torsiuni ale vezicii urinare.

Retenţia de origine spasmodică apare ca o contracție a gâtului vezicii urinare, deci prin iritaţia nervului care se distribuie vezicii, prin creșterea tonusului musculaturii vezicale, ca o consecinţă a colicilor şi peritonitelor care activează sistemul neurovegetativ din cavitatea abdominală. Paraliziile medulare cu localizare prelombară, ca şi infecţia tetanică, pot fi considerate, de asemenea, cauze ale retenţiei spasmodice.

Retenţia de origine paralitică poate fi datorată paraliziei vezicale, prin afectarea funcţională sau anatomică a plexului nervos parasimpatic pelvin, cel care dă tonicitatea muşchilor vezicii.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Parezia sau paralizia peretelui vezicii urinare mai poate interveni în timpul intervenţilor în cavitatea abdominală (laparotomie), în urma unor alterări ale centrului ano-vezico-spinal din măduva sacrată, prin diverse hemoragii (hematorahis, hematomielie), diverse infecţii (mielite), mieloze de diverse origini. Paralizia mai poate fi consecinţa unor cistite în urma traumatizării pereţilor vezicii în timpul manevrelor fătărilor greoaie.

Simptome
Semnul principal se manifestă prin absenţa urinării, colică, gemete, poziţie persistentă pentru micţiune, pulsaţii ale uretrei la masculi, cu semne caracteristice depistate la exploraţia transrectală. În retenţia mecanică, vezica urinară poate fi aşa de destinsă încât la animalele mari nici nu se poate palpa polul anterior, conţinând până la 80 litri de urină, ajungând până la diafragmă și dând senzaţia de corp dur. În celelalte două forme de retenţie, vezica urinară este moderat destinsă, cantitatea de urină acumulată fiind mai mică.

Cum putem interveni
Urina se poate elimina după un masaj al gâtului vezicii urinare sau după administrarea de spasmolitice în retenţia spasmodică şi proporţional cu compresiunea exercitată asupra vezicii urinare, în retenţia paralitică; de altfel, în această formă, în cazul sclerozei vezicale, eliminarea urinei se face spontan, la mişcarea bruscă a animalului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *