Dresează-l ușor, în 5 pași

Categories Cai

Motivarea, cunoașterea și gestionarea părților corpului sunt câteva noțiuni cheie atunci când vine vorba de dresajul unui cal. Află cum îți poți antrena ușor calul, cum să preiei controlul și să-l determini să te asculte, fără să utilizezi forța.Ai nevoie de multă imaginație în dresarea unui cal, fiindcă fiecare animal este diferit.
Totul se realizează în timp și cu multă răbdare.

Dresajul unui cal seamănă cumva cu construcția unei case. Este nevoie mai întâi să construiești fundația, apoi să ridici pereții și la final să pui acoperișul, fiindcă nimic nu se obține dintr-o dată. Totul se realizează în timp și cu multă răbdare.

În principiu, lucrurile sunt simple, fiindcă trebuie să ne raportăm la cinci puncte esențiale: motivarea, cunoașterea și gestionarea părților corpului unui cal, direcția, recompensa și răbdarea. A antrena un cal înseamnă, de fapt, a prelua controlul și a lua decizii pentru acesta, fără să-l forțezi.

 1. Motivarea
  Noi, oamenii, vorbim ușor de motivare fiindcă știm bine ce urmărim și cum să acționăm în momentul în care ne dorim ceva. Pentru un cal însă, lucrurile stau diferit. Treaba lui este să mănânce, să se joace, să-și facă siesta, în fine, o mulțime de mici activități, așa că va trebui să îl convingi că este bine să lucreze pentru tine. Asta, fiindcă, un cal ne urmează cu o singură idee în cap: ”unde îmi sunt prietenii, trebuie să mă întorc”.

  Aici începe totul și vei avea nevoie de multă imaginație în dresarea unui cal, fiindcă fiecare animal este diferit. Unul va lucra pentru noi pentru o bucățică de zahăr, altul va dori un supliment de hrană, iar cel de-al treilea nu va avea de ales: trebuie să lucreze pentru tine și punct. Depinde de tine să găsești elementul motivator care să îl covingă mai bine, și care să-l determine să te urmeze și să nu se ducă la tovarășii săi. Să înțelegem bine: nu trebuie să te gândești că un cal o să te urmeze de bunăvoie, ci întotdeauna va face acest lucru cu o motivație.

  P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.
 1. Gestionarea părților corpului
  Acesta este un aspect foarte important și deseori uitat în dresajul calului. Așa se face că în momentul în care îl lucrezi la pas va trebui să găsești o posibilitate să miști acea parte a corpului calului care te interesează, cum ar fi umărul sau crupa. Va trebui să ai însă multă răbdare și să folosești și o serie de ajutoare.
 2. Direcția
  Atunci când vorbim de direcție, este esențial să știi ce parte a corpului calului trebuie să meargă. De știut că există câteva direcții posibile: înainte și înapoi, la dreapta sau la stânga, jos și sus. Un planning al exercițiilor prevăzute, te va ajuta să depășești cu succes această fază.
 3. Recompensa
  Nu este vorba de a-i da o bomboană sau o bucățică de zahăr, ci de a-i spune ”bravo, asta voiam de la tine”! Lauda verbală va trebui să fie însoțită și de relaxarea hățurilor și de încetarea presiunii. Pe scurt, ar trebui să îl faci să conștientizeze că tocmai a făcut ceea ce voiai de la el.
 4. Răbdarea
  Este, probabil, cel mai important aspect dintre toate. Trebuie să lași timp calului să înțeleagă și să execute bine mișcarea, fără să ai emoții și fără să faci apel la mijloace de constrângere. De aceea, fă totul cât mai simplu, gândește-te că totul se construiește treptat, cărămidă cu cărămidă.
  Fii activ în timpul antrenamentului și nu reactiv. Rămâi concentrat în timpul antrenamentului și evită pe cât posibil mișcările și zgomotele bruște. Nu vorbi cu ceilalți călăreți fiindcă acest lucru te va îndepărta de calul tău. În fine, ca să îl antrenezi cu succes, trebuie să știi să te oprești la momentul oportun, fiindcă nimic nu e mai rău decât un cal care devine încăpățânat. În fond, fiecare ședință de dresaj trebuie să fie o plăcere de ambele părți.

  P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *