Efectele benefice ale hipoterapiei

Categories Cai

Hipoterapia reprezintă o strategie terapeutică ce foloseşte mişcarea calului, ca parte integrată a unei intervenţii, şi ramurile conexe acesteia- fizioterapia, logopedia şi terapia ocupaţională, într-un program cu rezultate de natură funcţională.

De ce am ales calul?
Pasul calului produce input senzorial prin intermediul mişcării, care este variabilă, ritmică şi repetitivă. Mişcarea rezultantă şi răspunsul pacientului sunt similare modalităţii şi pattern-urilor de mers umane, deplasării pelvisului în timpul mersului.

Variabilitatea, modularitatea mersurilor calului permite terapeutului o clasificare a inputului senzorial necesar pacientului, utilizând ulterior această mişcare asociată strategiilor terapeutice pentru a atinge rezultatele dorite.

Pacienţii răspund în mod pozitiv, entuziast, acestor experienţe plăcute, în mediu natural, componenta psihică fiind de mare importanţă în realizarea obiectivelor propuse. Vom aminti doar câteva din situaţiile în care hipoterapia are rezultate remarcabile: îmbunătăţirea coordonării respiraţiei, în cazul leziunilor cerebrale, Sindromul Down, dificultăţi de învăţare, retard mental, distrofie musculară, scleroză multiplă, leziuni la nivelul coloanei vertebrale, dizabilităţi vizuale, paralizie cerebrală, dificultăţi auditive, amputări.

Modul de deplasare al calului – ritmic, variabil şi repetitiv – oferă pacientului o formă de adaptabilitate a echilibrului, întărind musculatura trunchiului şi condiţia fizică, susţinerea propriei greutăţi şi modalităţi de planificare motorie. Mişcarea calului oferă o modularitate a inputului senzorial, vestibular, proprioceptiv, a simţurilor tactil şi vizual. Odată cu modificarea mersului calului, tranziţii, pacientul trebuie să-şi ajusteze poziţia trunchiului pentru a-şi menţine echilibrul.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Când pacientul se află în şaua calului, mersul acestuia este aproape identic cu cel uman, declanşând răspunsuri senzoriale similare. Efectele acestui mecanism, ca răspuns la mişcarea calului, au ca rezultat controlul postural, sistemele senzoriale maximizate, planificarea motorie.

Fizioterapeutul, logopedul sau terapeutul ocupaţional se asociază cu persoanele specializate în lucrul cu caii, pentru a manipula aspecte diferite ale mişcării animalului, ale poziţiei pacientului, ale stilului de lucru, a echipamentului sau activităţilor, pentru a avea rezultate pozitive şi a promova funcţionalitatea.

Cunoscând toate aceste informații, realizăm cât de important este aportul acestui animal în desfăşurarea cu succes a programelor terapeutice, în beneficiul a cât mai multor persoane.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *