Hrăneşte-l corect pe timp de iarnă (I)

Categories Cai

Alimentaţia calului trebuie atent supravegheată pe timp de iarnă. Şi asta pentru că, mai mult decât oricând, în sezonul rece, modul de hrănire este hotărâtor din toate punctele de vedere: sănătate, utilitate, longevitate şi performanţe sportive. Află, aşadar, cum să-ţi hrăneşti corect calul în sezonul hibernal, din rândurile care urmează.

Alimenţia calului, în timpul iernii, este vitală atât din punct de vedere al sănătăţii cât şi al fecundităţii, al longevităţii şi al performanţelor. Aşa după cum se ştie, în viaţa unui cal, hrana ocupă un loc primordial am putea spune. În natură, animalul îşi petrece mai tot timpul mâncând, adică o medie de opt ore pe zi. De aceea, în momentul în care trăieşte în boxă, tu trebuie să ai grijă ca hrana să fi e cât mai apropiată de cea pecare o găseşte în natură.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Aceasta trebuie să fie variată, bogată din punct de vedere nutriţional şi adaptată nevoilor sale. Ca o notă generală, meniul zilnic şi cantitatea de hrană diferă de la un cal la altul, în principal în funcţie de greutate şi de munca prestată.

Totodată, sunt importante şi rasa calului, vârsta acestuia, temperamentul dar şi clima din zona în care trăieşte. În boxă, raţia zilnică poate fi repartizată în trei până la cinci porţii.

Metode de hrănire
Metoda cea mai uşoară de a hrăni caii pe timp rece este şi cea mai simplă: furnizează-le o cantitate nelimitată de furaje de bună calitate. Marea majoritate a cailor mănâncă zilnic fân cu 2 până la 2,5% din greutatea lor. Un cal de 600 kg va mânca aşadar 12-15 kg de fân zilnic. Dacă îi diminuezi raţia, adulţii vor avea nevoie de 2% mai multă hrană pe fi ecare grad de temperatură situată sub pragul critic (-15 grade C).

La o valoare de -40 grade C, calul va avea nevoie de 4,5-5 kg mai multă hrană decât la o tempeartură de -15 grade C. Foloseşte fânuri uşor digestibile, în cantităţi suficiente. Fânul vechi are o valoare energetică scăzută, iar dacă animalul nu va consuma suficienta apă, poate avea probleme intestinale.

Toţi caii hrăniţi cu boabe vor trebui să fi e treptat adaptaţi, prin distribuirea de mici cantităţi pe o perioadă de 7-10 zile. Un supliment de vitamine A, D şi E poate fi necesar. De asemenea, un amestec de vitamine sau minerale este recomandat în alimentaţia sa.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *