Hrăneşte-l corect pe timp de iarnă (III)

Categories Cai

Hrana potrivită
Alimentaţia calului trebuie supravegheată în mod deosebit când afară este frig sau pe timp de ploaie sau vânt. Atunci când trăieşte la exterior, un hectar de păşune, cu o iarbă grasă şi bogată este suficientă pentru a hrăni un cal în anotimpul călduros.

Dar iarna, iarba de pe păşune nu mai este suficientă, iar calul are nevoie de un supliment de fân. Cu calităţile sale nutriţionale şi cu numeroasele sale atuuri, fânul este un aliment de necontestat în alimentaţia calului domestic.

Într-adevăr, în natură, calul nu mănâncă decât iarbă, fiind vorba despre hrana sa zilnică. Fânul nu este altceva decât iarbă tăiată şi uscată şi este pentru un cal alimentul care se apropie cel mai mult de hrana sa naturală.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Posedând numeroase calităţi nutriţionale, este un aliment excelent pentru sănătatea calului. Prezenţa fibrelor încetineşte tranzitul intestinal şi ameliorează digestia. De asemenea, fânul încurajează masticaţia. Atunci când aceasta este lungă, are ca efect impregnarea alimentelor cu salivă, fapt ce facilitează digestia la nivelul intetinului gros. O bună masticaţie stimulează, în egală măsură, tubul digestiv, evitând complicaţiile cum ar fi colicile sau indigestiile.

Fânul joacă inclusiv un rol liniştitor, ceea ce este esenţial pentru un cal. Asta pentru că, în boxă, calul are tendinţa să se plictisească, iar a mesteca fân îi ocupă timpul exact ca atunci când se află pe păşune, alungându-i astfel plictiseala.

Caii domestici sunt adesea hrăniţi și cu cereale, fiindcă acestea sunt mai excitante şi mai energetice decât fânul. În schimb, nicio cereală nu oferă o alimentaţie cu adevărat completă şi echilibrată, mai toate trebuind să fie asociate cu fân sau cu alte boabe. Ovăzul este un excitant de care nu trebuie abuzat, orzul încălzeşte mai puţin caii şi este indicat mai ales cailor de agrement.

Hrana industrială: granulată sau sub formă de fulgi, hrana industrială este echilibrată şi apetisantă. Conţine toate tipurile de cereale şi produse vegetale. Deşi încorporează cantităţi importante de fibre, raţia trebuie să fie completată cu fân.

Aportul de săruri minerale
În afara alimentelor cotidiene, caii au nevoie de săruri minerale. De aceea, trebuie să dispună de o piatră de sare, fie la păşune, fie în boxă. De asemenea, fiind vegetarian, calul apreciază toate plantele disponibile. De aceea, se recomandă să-i oferim din când în când morcovi (foarte bogaţi în vitamina A, excelenţi pentru vedere şi având un efect pozitiv pentru caii surmenaţi), mere şi sfeclă. Totuşi, această raţie complementară nu trebuie să depăşească 3 kg pe zi.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *