Îngrijește-l eficient după efort (I)

Categories Cai

După un antrenament solicitant sau după o plimbare în natură, este momentul să ai grijă de calul tău. Ca să ai un cal în plină formă și să eviți eventuale neplăceri există câteva reguli pe care ar trebui să le respecți. Așadar, află în rândurile care urmează cum trebuie să îngrijești calul după efort.

Tocmai te-ai întors dintr-o plimbare călare sau ai încheiat un antrenament mai solicitant și te pregătești să duci calul înapoi în grajd. Ei bine, nu este tocmai pasul pe care trebuie să-l urmezi acum fiindcă să deschizi ușa boxei și să-i spui ”la revedere” calului pe care l-ai solicitat la maxim nu este de ajuns. Câteva reguli trebuie respectate dacă vrei să ai un cal sănătos.

Protecție adecvată
Deja, încă de când te apropii de sfârșitul perioadei de efort, după o ședință de dresaj sau după un antrenament mai dur, trebuie să te îngrijești ca animalul să nu răcească pe drumul de întoarcere.

De aceea, este indicat să-i protejezi spatele, mai ales dacă afară este răcoare și dacă animalul este transpirat. Ajuns la herghelie sau la club, scoate-i harnașamentul și protecțiile – dacă este cazul – și verifică starea robei, dar și starea șeii și observă dacă aceasta i-a provocat răni sau l-a incomodat cumva.

Dușează-i picioarele, trecând jetul de apă de jos în sus, pentru a-i activa circulația. În acest fel, îi vei putea controla membrele și tendoanele și vei putea observa dacă sunt umflate sau calde.
Fii atent, de asemenea, la copite și vezi dacă acestea sunt uscate și, după duș, ai grijă să-l usuci bine, fie punând paie, fie o pătură adecvată. În timp ce calul se usucă, profită de timp pentru a curăța și a aranja harnașamentul.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare, accesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

O dată finalizată această etapă, și o dată ce calul s-a uscat, poți trece la țesălat. Calul se va simți foarte bine pentru că astfel îi vei activa circulația și îi vei masa spatele.
De asemenea, profită de acest răgaz pe care îl acorzi îngrijirii calului și unge-i copitele. În comerț există uleiuri speciale, care ajută atât la întreținerea copitei cât și la combaterea uscării și crăpării acestora.

Îngrijirea picioarelor
În timpul antrenamentului sau a probei de concurs, picioarele calului au fost expus unor situații extreme: teren dur, murdărie, bălegar, noroi, și de aceea este important să fie îngrijite corespunzător, cel puțin de două ori pe săptămână, aplicând unguente și uleiuri.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *