Însămânțarea artificială la iepe (II)

Categories Cai

Sperma proaspătă este acel material seminal care, după diluția spermei, este folosit la însămânțarea iepelor din aceeași locație sau localitate cu armăsarul.
Sperma refrigerată este pregătită, preparată și apoi stocată la o temperatură între 0 și 5 grade C. Aceasta rezistă 60 de ore.
Sperma congelată: după preparare, aceasta este ambalată în paiete speciale li stocată la o temperatură de minus 196 grade C.

Avantaje
Împărțirea unui ejaculat în mai multe doze de spermă oferă un avantaj față de monta naturală, pentru că se pot însămânța mai multe iepe dintr-un singur ejaculat.
Un alt avantaj este eliminarea riscurilor de accidentare a armăsarului sau iepei, care păt apărea în cazul montei naturale.

De asemenea, vorbim despre eliminarea costurilor și riscurilor ce pot surveni în momentul deplasării iepei către locația armăsarului. Un alt atuu, deloc de neglijat, este eliminarea posibilității trasmiterii unor boli de la armăsar la iapă.

Un alt avantaj al IA este că oferă posibilitatea însămânțării iepei cu un armăsar de mare valoare, localizat în altă țară sau chiar continent.
De asemenea, trebuie știut că sperma congelată rezistă mulți ani și astfel proprietarii de armăsari pot oferi material seminal chiar și după moartea calului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Dezavantaje
Inseminarea artificială necesită un nivel ridicat de cunoștințe și o îndemânare specială pentru personalul calificat care o realizează. De asemenea, nu trenuie ignorat costul ridicat al aparaturii și al echipamentelor necesare recoltării spermei și IA.

Însă avantajele multiple oferite de IA contrabalansează cu mult aceste câteva dezavantaje.
În concluzie, deși, încă, în România – până mai anul trecut – numărul armăsarilor de montă depășea pe cel al iepelor mamă și monta naturală este larg răspândită și mai la îndemâna oricui, această tehnică civilizată, foarte des uzitată în Europa, începe să prindă contur și la noi.

Însămânțarea artificială la iepe este o metodă accesibilă, sigură și calitativă, care poate genera obținerea unor produși de calitate care, în anii ce vor urma, vor readuce țara noastră în lumea bună a echitației și sportului hipic internațional.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *