Lipițanul, un aristocrat rafinat (I)

Categories Cai

Inteligent, echilibrat, cu alură aristocratică, Lipițanul este reprezentantul celei mai vechi rase moderne de cai din Europa. Cu o istorie de peste 400 de ani, Lipițanul face parte din categoria cailor de sânge spaniol, folosiți în armată, de nobilii de la curțile regale, dar și pentru serviciile poștale. Denumirea rasei provine de la Herghelia Lipizza, înființată în anul 1580 de Casa regală austriacă.

Considerată,,cea mai veche rasă modernă”, formarea și dezvoltarea acesteia începe în anul 1580 în localitatea Lipizza, situată în sudul Imperiului Austriac, actualmente în Slovenia, cu un prim nucleu format din 24 de iepe și 9 armăsari de origine spaniolă, la formarea rasei participând în principal cai de rasă spaniolă.

Originea rasei
Originea strămoșilor lipițanilor datează din anul 800. Caii barbi și armăsarii arabi originari din Africa de Nord, aduși în Spania de mauri, sunt încrucișați cu rase locale spaniole pentru a da naștere cailor anadaluzieni din care au descins o parte dintre lipițanii actuali. Dar în afara aportului de sânge al cailor andaluzieni, regiunea Kras dispune și de o rasă de cai veche care va fi și ea împerecheată cu cai de origine străină.

Acești cai indigeni sunt dintre cei care au fost probabil folosiți de Romani în timpul curselor de cai în circurile din Roma Antică. Această rasă de cai era originară din orașul Aquileia, din nordul Adriaticii, regiune care făcea parte din Tracia. Se crede, de altfel, că în regiune, se află un templu dedicat zeului trac Diomede, patronul cailor.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Istoria modernă a rasei
La sfârșitul secolului al XVI-lea, după ce familia austriacă de Habsburg ocupă tronul Imperiului Roman de Apus, forțele armate și școlile de echitație din Europa Centrală au dorit să aibă cai robuști și agili. În 1562, împăratul Maximilian II aduce din Spania cai și creează herghelia de la Kladrub, în Boemia.

Lipițanii sunt cai inteligenți, care învață foarte repede, sunt atenți, ambițioși, cu aptitudini înăscute pentru dresaj.

În 1580, fratele său, arhiducele Carol al II-lea, înființează și el o herghelie în localitatea Lipizza (astăzi Lipica). Această localitate, în prezent situată în Slovenia, făcea pe atunci parte din Imperiul Austro-Ungar. Din 1580, Austria cumpără trei armăsari spanioli, apoi încă șase în anul următor împreună cu 80 de iepe spaniole.

Unul dintre cei șase armăsari cumpărați în 1581, era un cal andaluzian de mare valoare, care influențează puternic evoluția rasei. Începând din 1595, 30 de cai sînt trimiși în fiecare an la curtea arhiducelui de Graz. Apoi, ajung la Lipizza, unde se găseau armăsari din regiunea Polesina, din Italia de Nord, alături de caii deja existenți de la Kladrub și de la Fredericksborg, dar și de alți armăsari spanioli de la Cordova.

Toată această istorie demonstrează, din 1580 încoace, importanța liniei de sânge spaniole în consolidarea rasei, justificând astfel apelativul Școlii Spaniole de Echitație de la Viena.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *