Lipițanul, un aristocrat rafinat (II)

Categories Cai

Herghelia de la Lipica
Lipițanii își trag așadar numele de la localitatea slovenă Lipizza (Lipica), situată aproape de granița cu Italia. Lipițanii erau apreciați pentru roba lor gri sau neagră, care poate, însă, deveni complet albă, la maturitate. Imediat după crearea hergheliei, în 1580, nu mai vorbim de cai lipițani ci de ”Pferde der Karster Rasse Lippizaner Zucht ”ceea ce înseamnă ”Cai din sușa lipițană a rasei Kars”.

Termenul lipițan nu apare decât în momentul în care caii grei din herghelie sunt transferați la Kladrub, în Boemia, pentru a fi păstrați doar caii ușori la Lipizza. Rasa este amenințată cu dispariția în timpul celui de-al doilea război mondial, dar intervenția generalului american George Patton a permis salvarea a 250 de cai, care vor asigura conservarea rasei pe termen lung.

Strămoșii rasei
Armăsarii care au avut cea mai puternică influență asupra descendenței și care au constituit liniile de sânge în crearea și consolidarea rasei au fost:
Pluto, născut în anul 1765, la curtea regală daneză, de culoare vânătă, adus în herghelie în anul 1772;
Conversano, un armăsar de culoare neagră, născut la Napoli în anul 1767 și adus în herghelie în anul 1774;
Maestoso, născut în 1773 la Kladrup, de culoare vânată, cu ascendență de origine spaniolă;
Favory, armasar roib, născut la Kladrub în 1779 și întrodus in herghelie în 1883;
Neapolitano, armăsar de culoare murgă, născut în regiunea Napoli în 1790;
Siglavy-Capriola, armăsar arab, de culoare vânătă, născut în anul 1810 în deșert și introdus în herghelie în anul 1816;
Tulipan, armăsar negru născut în herghelia Terezovac în jurul anului 1800;
Incitato, armăsar vânăt născut în anul 1802, în Transilvania, în herghelia contelui Bethlen.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Caii din această rasă au fost vedete și pe marile ecrane. Astfel, în filmul din 1940, numit ”Florian, calul împăratului”, se regăsesc doi armăsari lipițani. Producția are la bază romanul scris în 1934, de Felix Salten. În acea vreme, soția producătorului filmului mai sus menționat, Maria Jeritza, o cântăreață de origine austro-cehă, era singura proprietară a unui cal lipițan din Statele Unite. Cai lipițani se regăsesc de asemenea și în 1963, într-un film de Walt Disney, numit ”Marea întoarcere (Miracle of the White Stallions), dar și în 1976, în filmul ”Buffalo Bill și indienii”, de Robert Altman, cu Paul Newman și Burt Lancaster.

Utilizarea calului Lipițan pentru călărie la ,,Școala Spaniolă de Înalt Dresaj” de la Viena, și pentru tracțiune – carosier ușor sau cal de trăsură- a influențat selecția în direcția formării rasei.Descriere generală
Lipițanul este un cal nobil, cu mersuri înalte, elegante și spornice, cu profilul capului drept sau convex, cu maseteri puternici, bine conturați.Gâtul este înalt, cu ancolura evidentă, continuat cu o linie superioară elegantă, o crupă puternică, rotundă.

Picioarele sunt puternice, cu tendoanele bine evidențiate. Stilul baroc, contemporan perioadei de formare a rasei, a influențat aspectul general, acela al unui cal cu forme rotunde. Coama și coada trebuie să fie bogate, cu fir gros și ondulat ușor în mod natural. Înălțimea la greabăn este de 1,55-1,58 cm, cu conformație mai mult dreptunghiulară decât pătrată. Rasa are creștere tardivă, ajunge la maturitate la cinci, șase ani dar și durata de viață este mai lungă, fiind utilizați în mod normal peste douăzeci de ani.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *