Lipițanul, un aristocrat rafinat (III)

Categories Cai

Culorile
Caracteristic rasei este faptul că majoritatea mânjilor se nasc negri și apoi, la maturitate, devin albi. Există și exemplare de culoare neagră sau murgă, dar în proporție mică, de10-15%.Contrar prejudecăților, lipițanul nu este un cal alb pur. Caii albi au pielea roz și ochii albaștri. Până în secolul XVIII, lipițanii aveau și alte culori, dar griul era caracterul genetic dominant și era culoarea preferată a familiei imperiale austriece, fiind favorizată în programele de reproducere.

Herghelii în Europa
O serie de herghelii din Europa sunt dedicate creșterii acestei rasei. Prima pe listă este, bineînțeles, herghelia ”Piber” (Austria) la care se adaugă herghelia istorică de la Lipizza (Slovenia). De asemenea, lipițani se mai cresc la Szilvasvarad (Ungaria), la Dakovo (Croația), la Topolcianky (Slovacia), Monterotondo (Italia), Mas de Reboul (Franța), Karadordevo (Serbia) și Kladruby (Cehia).

Lipițanul, în România
Primele exemplare de Lipițan au fost aduse în România, în anul 1874, la Herghelia Sâmbăta de Jos – Făgăraș, într-o zonă în care clima era asemănătoare cu cea din localitatea de origine. Astăzi, caii din rasa Lipițan sunt crescuți, în România, într-un efectiv destul de omogen, pentru a se evita consangvinizarea. O altă herghelie în care se cresc cai din această rasă este cea la Beclean (Bistrița).

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Sâmbăta de Jos
Reconstituită în anul 1920 din caii rămași la Sâmbăta de Jos și de la proprietari privați, herghelia din Făgăraș are în prezent un nucleu valoros, calitatea cailor Lipițani din România fiind recunoscută la nivel internațional. Exemplul cel mai concludent este iapa Mithos (Maestoso XXXIX) născută la Făgăraș care a câștigat 11 medalii de aur în atelajul de doi sau patru cai aparținând fraților Lazăr din Ungaria.

Dezvoltarea sectorului privat al crescătorilor de cai de rasă, după anul 1990, a favorizat și dezvoltarea cailor din rasa Lipițan. Înființându-se în anul 2003 cu scopul de a gestiona caii proprietarilor particulari, Asociația Crescătorilor Particulari de Cal Lipițan din România, cu cele 250 iepe de reproducție, armăsarii și tineretul existent au lărgit baza de selecție și, în consecință, a impulsionat evoluția rasei .
Noblețea, temperamentul bun, capacitatea de a învăța cu ușurință, asociate cu rezistența și supunerea, fac din Lipițan un companion desăvârșit.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *