Maeștrii manejului (III)

Categories Cai

Școala Regală Andaluză de Artă Ecvestră, o lecție de stil și perfecțiune

Caii spanioli de rasă pură
”O rasă naturală din vremuri preistorice”, aceasta este definția pe care a dat-o cailor folosiți de Școala Regală eminentul profesor Don Rafael Castejón, considerat de spanioli ”tatăl” rasei cailor andaluzieni.

Se presupune că această rasă de cai a existat în Peninsula Iberică în urmă cu 3000 de ani, fiind amintită chiar în operele lui Pliniu și Aristotel. Faimos și recunoscut în lume, calul iberic a fost ulterior încrucișat cu alte rase de cai.

În timpul domniei sale, Felipe al II-lea a plănuit cumpărarea a zece armăsari spanioli, fapt ce a contribuit la selecția calului Pur sânge spaniol. Un maestru al călăriei, Francois Robichon, afirma la acea vreme: ”calul spaniol este un as al arenei, grație agilității, rezistenței și ritmului înnăscut.

Este cel mai potrivit pentru parade datorită grației și alurii sale nobile, dar poate fi folosit și în războaie datorită inteligenței și docilității sale”. La final, acesta a adăugat: ”calul spaniol este făcut pentru a fi încălecat de un rege în ziua sa de triumf”.

Liniile de sânge
De-a lungul vremii, liniile de sânge ale rasei au fost constituite de o serie de armăsari care au rămas în registrul de rasă al Școlii. Iată care au fost așadar întemeietorii rasei: Veneno, un armăsar provenit de la ferma Cárdenas, Vendaval, provenit de la ferma Cárdenas, Titanic Barquillero, de la ferma Diosdado, Jerezano, de la ferma Alvaro Domecq, Valeroso, de la ferma Armando Soto, Garboso, de la ferma Infante D’Camara, Deportista, ferma del Siete; Rio Pio Desprecio, ferma Alvaro Domecq, Kimbo, ferma Alvaro Domecq, Frivola, ferma Alvaro Domecq, Mar-ques, ferma del Siete, Saeta, ferma del Siete, Yuntero, ferma del Siete, Titanic, ferma Lusitano, Rio Pio, ferma Oriol.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Balet ecvestru pe ritmuri tradiționale
Spectacolul ”Cum dansează caii andaluzieni” este un balet ecvestru acompaniat de muzică spaniolă tradițională, călăreții purtând constume de secol XVIII, totul îmbinat într-o coregrafie bazată pe dresajul clasic și Doma vaquera (dresaj rural). Fiecare spectacol cuprinde între șase și opt coregrafii diferite, toate având același grad de dificultate și susținute de următorul repertoriu:

Doma vaquera: o demonstrație a aptitudinilor, în care călărețul conduce calul în jurul arenei folosindu-se numai de mâini, mai întâi la trap și apoi la galop, cu schimbare de ritm și zece piruete. Figurile sunt inspirate din mișcările folosite de țăranii spanioli la mânarea turmelor de vite;

Dresajul clasic: ”Mânjii”, ”Ariile Calului”, ”Doi pași”, ”Domino în șaua calului” sau ”Fantezie”, sunt câteva dintre numerele care formează repertoriul demonstrației de dresaj academic;

Atelaje: caii își dovedesc abilitățile excepționale și la atelaje.Trăsurile, cu harnașament clasic, altădată folosite la transport, sunt în prezent utilizate numai la spectacole și la competiții, reprezentând o adevărată demonstrație de stil și îndemânare;

Lucrul ”la mână”: calul ascultă de călăreț chiar și atunci când acesta nu se află în șa, executând mișcări de dresaj precum levade, capriole, curbete și piafe sau ”Long Rein”;

Carusel: un grup de cai și călăreți execută la unison exerciții dificile în arenă, pentru a încununa finalul spectacolului.

Fotografii furnizate de Școala Regală Andaluză de Artă Ecvestră din Jerez de la Frontera – Spania.
Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre Avda.

Duque de Abrantes, S/N. 11407. Jerez de la Frontera. Cádiz
E-mail: info@realescuela.org
www.realescuela.org

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *