Pur sânge arab – frumosul campion al anduranței (I)

Categories Cai

Un adevărat prinţ al hergheliilor, Pur sângele arab fascinează prin frumuseţea sa excepţională, prin temperamentul înflăcărat, dar şi prin prestanţă. Însă calităţile sale nu sunt doar de ordin estetic, fiindcă acest cal se face remarcat deopotrivă pentru eficienţă şi robusteţe.

La origine, Pur sângele arab este calul de război şi de vânătoare al beduinilor, care l-au selecţionat cu grijă pentru a fi deopotrivă eficient, rezistent şi rapid. ”Nașterea” rasei a avut loc, se pare, în zona Asiei Centrale, de unde, prin intermediul perșilor, acești cai au ajuns în secolele IV-VI e.n. în Peninsula Arabă. O altă versiune ar fi domesticirea cailor sălbatici prinși din deșert în Egipt, de către soldații regelui Solomon (974 î.e.n.).

Originea rasei
Astăzi, este recunoscut unanim ca areal de formare a rasei, Podișul Nedjed, zona controlată de tribul Vahabiților, care, prin oazele sale, a oferit condiții optime de dezvoltare a rasei.
O mare importanță în dezvoltarea rasei a avut-o chiar profetul Mahomed, care specifica în Coran că, cine se îngrijește de această rasă de cai va avea accesul asigurat în Paradis, prin urmare, creșterea și ameliorarea calului Arab este considerată de musulmani drept o datorie sacră.

Sensibil la frumuseţe, poporul arab a privilegiat criteriile estetice, cu scopul de a obţine, pe de o parte, un cal perfect (arab safinah), iar pe de alta, un cal predominant rapid şi robust (arab jawad). O dată cu campaniile de cuceriri, arabul îşi face apariţia în Europa prin secolul VII. Treptat, hergheliile îşi văd crescând efectivele cu aceşti cai care încep să fie folosiţi, grație celebrității lor, în hipodromuri.

Mândru sprinter al deşertului, acest cal probează asemenea calităţi încât este folosit inclusiv pentru a crea şi a stabiliza alte rase, precum pur sângele englez şi anglo-arabul. ”Invidiat” pentru succesul și carisma sa, arabul este înlocuit, ulterior, în curse, cu pur- sângele englez.
Dar, din fericire, pasionaţii rasei au asigurat perenitatea acesteia, prin conservarea celor mai bune linii de sânge, asigurându-se astfel o descendenţă excelentă.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Un cal de legendă
Un nor de nisip, în inima deşertului, şi iată apărând frumosul cal arab! Numeroase legende s-au țesut pe marginea acestei rase. Una dintre ele este aceea în care se spune că Mahomed a însetat toate iepele din hergheliile sale şi le-a dat drumul nu departe de un râu. Numai cinci dintre ele, în ciuda setei, au revenit la apelul stăpânului lor. Aceste iepe, pe numele lor Obeya, Saklawiya, Koheila, Hamdaniya, Habdab, au fost, astfel, alese pentru a da viaţă celor mai bune linii de sânge ale rasei.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *