Pur sânge arab – frumosul campion al anduranței (II)

Categories Cai

Liniile de sânge
Există mai multe linii de sânge în ceea ce privește constituirea rasei și, ca atare, mai multe tipuri de cai arabi. Astfel, putem vorbi despre liniile:

Koheilan – este vorba despre cai masculini și puternici, spre deosebire de Saqlawi care sunt cai grațioși, eleganți, o adevărată întruchipare a frumuseții și a rafinamentului, strălucind în show-urile ecvestre;

Dahman – despre acești cai se spune că ar fi descendenții cailor Regelui Solomon, cuvântul ”dahman” însemnând ”negru” sau ”închis”;

Kuhaylan – crescută la origine de familia Al Khalifa din Bahrein, de la sfârșitul secolului XVIII, această linie este reprodusă încă în această țară;

Abbeyan – această linie de sânge a rezultat din Saklawiyah fiind o extremă a acesteia, beduinii obișnuind să denumească acești cai cu ambele apelative: Saklawiyah-Abbeyan, încă de la începutul secolului trecut;

Hadban – o familie interesantă de cai, din punctul de vedere al creșterii, cei mai frumoși cai egipteni rezultând din armăsarii Hadban precum Nazeer, Ibn Rabdan, Hadban Enzahi.

În fine, o altă linie de sânge este Mouniqi, acești cai având o conformație masivă, osoasă, tipică pentru curse.

O morfologie ieşită din comun
Datorită vechimii rasei, precum și a selecției riguroase, exemplarele au un grad foarte mare de omogenitate.Talia pur-sângelui arab se situează între 1,45 şi 1,55 m, iar greutatea sa atinge 450 kg. Formatul corporal lateral este tipic, pătrat. Roba poate fi vânătă, murgă, bălană, dar cea mai dorită și mai rară culoare este cea neagră.

Greabănul trebuie să fie puternic şi bine conturat, iar coama bogată. Crupa este scurtă, „îmbrăcată” în musculatură, coada prinsă sus, toracele profund, ceea ce îi asigură o excelentă funcţie respiratorie şi o eficienţă maximă. Articulaţiile sunt şi ele puternice şi bine conturate. Picioarele trebuie să fie dure, puternice, iar tendoanele rezistente. Capul este mic, uscățiv, de formă ușor conică, cu frunte largă, pătrată, profil ușor concav sau drept, ochii foarte expresivi, cu arcadele orbitale proeminente, nările sunt mari și largi.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Urechile dau însă toată expresia acestui cal. Sunt mici, purtate vertical, foarte mobile, vârfurile lor fiind în formă de semilună. O caracteristică a rasei o reprezintă coada purtată vertical în repaus și depărtată mult de fese în timpul mersului.

Mândru și rezistent
Timpul i-a întărit temperamentul. Supus la probe dure, străbătând deşertul, suportând o climă aspră, înfruntând caracterul războinic al beduinilor, uzându-se pe pistele de curse, arabul a dobândit şi conservat, de-a lungul secolelor, o vitejie, o rezistenţă şi o anduranţă notorii. În schimb, docilitatea nu îi poate fi câştigată imediat. ”Să înţelegi înainte să te supui” pare să fie deviza sa.

De aceea, nimeni nu va trebui să uzeze de forţă pentru a-l stăpâni, orice brutalitate făcându-l şi mai rebel şi, ca atare, inutilizabil. Însă, odată încrederea câştigată, se dovedeşte a fi mai blând decât un miel, de o bunătate incomparabilă, respectuos cu copiii, cu alte animale şi, evident, cu stăpânul său.
Tipic pentru calul arab este așadar caracterul blând, docil și curajos. Există însă și exemplare cu un temperament coleric.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *