Pur sânge arab – frumosul campion al anduranței (III)

Categories Cai

În cadrul rasei arabe, este recunoscută capacitatea deosebită de transmitere a caracterelor la descendenți, ceea ce a determinat utilizarea acestei rase în ameliorarea majorității populațiilor de cabaline de pe Glob. Calul arab este foarte rezistent la condițiile vitrege de mediu, la hrană, având și o mare rezistență la îmbolnăviri.

Inteligența calului arab este deja proverbială, ea fiind menționată în nenumărate anecdote. Este gentil, afectuos, familiar, până la limita de a fi sâcâitor. Mânjii, de exemplu, nu se tem de om și de obicei sunt indiferenți la zgomotele bruște și puternice.

Bun la toate!
Fără nicio îndoială, pur-sângele arab este un cal bun la toate. Poate fi solicitat pentru plimbări lungi de agrement, poate excela în cursele de anduranţă, poate deopotrivă străluci pe pistele de alergare, sau la obstacole, se poate evidenţia în dresaj sau se poate face remarcat în echitaţia de tip western. Arabul ştie să facă tot, chiar dacă talia sa modestă îl limitează, în anumite discipline.

Activităţile sale favorite? Cursele de anduranţă în care este omniprezent şi în care domină, în rasă pură sau în încrucişări, cursele de pe hipodromuri – pentru reuniunile care îl include – showul, unde rivalizează cu cei mai prestigioşi reprezentanţi ai rasei şi, evident, călăria de agrement, unde se dovedeşte a fi un companion agreabil, plin de farmec şi de caracter.

Calul arab în România
Caii arabi au pătruns în România odată cu invazia turcească din secolul XVI. Apreciați pentru calitățile lor, printre care viteza și agilitatea, aceștia au fost folosiți pentru ameliorarea cailor locali.

Creșterea în rasă pură a avut loc odată cu înființarea hergheliei de la Rădăuți, în 1782 care, alături de herghelia de la Babolna (Ungaria) a stat la baza formării rasei Shagya arab, o rasă creată cu scopul păstrării calităților și aspectului calului pur sânge arab, cu un accent însă pe masivitate, în vederea folosirii acestuia în călărie și tracțiune. Rasa a fost consolidată rapid datorită faimosului pur sânge arab numit ”Shagya”, care a fost adus în 1836 din Egipt, în herghelia de la Babolna. Shagya era descris ca un armăsar vânăt tipic arab, dar mai masiv și cu o talie de 1,60 cm.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Concomitent cu crearea rasei Shagya Arab se menținea și creșterea cailor arabi în rasă pură, păstrând astfel o sursă genetică curată folosită în mod periodic pentru ameliorarea altor rase.
Armăsarul Amurath, născut în 1881 în herghelia de la Weil (Germania) devine unul din cei mai faimoși reproducători arabi din lume, ca pepinier în herghelia de la Rădăuți, lăsând peste 300 de armăsari și iepe reproducătoare în urma lui.

La Herghelia Mangalia, înființată în 1926, sunt crescuți cai arabi aduși de la hergheliile din Jegălia, Cislău și Rădăuți. Între 1936 și 1941, herghelia a importat din Polonia noi „linii“ de armăsari pur sânge: El-Sbaa și Nedjari. „Recordman”-ul de vârstă de la Herghelia Mangalia a fost Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, care a murit la venerabila” vârstă de 34 de ani, în 1946.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *