Ritualul de contact – manual de socializare

Categories Cai

Calul este un animal esențialmente social și de aceea intră deseori în contact cu semenii săi, cu care dezvoltă un anumit tip de relații sociale. Limbajul folosit pentru a socializa este în egală măsură gestual și tactil.
Pentru a înțelege foarte bine tipul de relaționare dintre caii domestici care trăiesc într-o herghelie, trebuie să cunoaștem relațiile firești pe care caii le stabilesc în sălbăticie.

În libertate
În natură, caii trăiesc deseori în familie sau mai bine zis în harem. Fiecare armăsar ”deține” câteva iepe, însoțite de mânji. Există însă și grupuri de tineri masculi fără femele. Maniera în care se leagă relațiile între doi indivizi depinde în egală măsură de sex, dar și de ”istoricul” relației (dacă cei doi cai se cunosc deja sau nu).

Cel mai adesea, caii sălbatici se cunosc între ei, fiindcă trăiesc în familie și își cunosc foarte bine poziția ierarhică. Contactul este așadar diferit, atunci când este vorba despre doi prieteni sau despre doi indivizi care nu se agreează. Primii se adulmecă de departe și rămân, tăcuți, unul lângă altul, în timp ce ceilalți se vor evita sau vor ”schimba” amenințări. Între armăsar și iepe, contactul poate lua forma unui flirt, dacă ”doamna” este, bineînțeles, dispusă spre acest lucru!

Membrii grupului, format din iepe şi mânji, au personalităţi dintre cele mai diverse. Unii cai, care au un caracter mai puternic, sunt lideri, iar alţii, cei mai slabi, sunt dominaţi. Câteva priviri răutăcioase, un nechezat ameninţător, un tropăit aspru, sunt de ajuns pentru a-i pune la punct pe cei slabi. În interiorul grupului, se leagă amiciţii, se creează afinităţi, iar caii îşi aduc mici servicii unii altora, alungându-şi muştele sau scărpinându-se reciproc.

Între necunoscuți
Atunci când se întâlnesc doi indivizi necunoscuți, comunicarea este înainte de toate gestuală și olfactivă. Prin poziția corpului și prin maniera de a se mișca, calul își arată sexul, apoi statutul ierarhic pe care-l pretind precum și dispoziția în care se află. Având simțul olfactiv mai dezvoltat decât al oamenilor, nasul poate indica starea hormonală și emoțională a ”interlocutorului”.

Așa se face că doi cai care se întâlnesc pentru prima dată adoptă un comportament tipic, piafând. Apoi se apropie prudent unul de altul și se adulmecă cu nările.
Acest prim contact este deseori urmat de un chițăit sau de o lansare a membrelor anterioare.
Dacă este vorba despre un mascul, acesta va adulmeca și zonele genitale ale nou venitului, dar și dejecțiile acestuia.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

La clubul de călărie
Ritualul de contact între caii unui club de călărie variază în funcție de cât de mult sunt respectate nevoile sociale ale cailor.
Și la club, contactul între cai depinde de cât de bine se cunosc aceștia. În hergheliile sau locurile care se doresc cai echilibrați și fiabili, toți caii trebuie să se cunoască între ei.

Instructorul sau îngrjitorul are grijă să-i ducă împreună la păscut sau să-i lase liberi în același padoc. Procedând astfel, vei permite instaurarea unei ierarhii clare, care, în timp va fi sinonimă o bună ordine socială. Animalele vor avea atunci mult mai puțin tendința de a se amenința unul pe celălalt și de a se lovi cu piciorul.

Caii nesocializați
Există, din păcate, și locuri în care caii nu sunt lăsați deloc împreună și unde nu au ocazia să stabilească raporturi sociale. Între ei, nu există niciun fel de ierarhie. De altfel, caii suferă din cauza acestei lipse de relații cu semenii. Nu ne mai mirăm de ce astfel de animale se vor manifesta foarte coleric atunci când vor întâlni un alt cal și vor deveni de nestăpânit.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *