Soluții rapide la problemele de comportament (III)

Categories Cai

Încrederea îl face să se simtă confortabil în mediul lui și are câteva condiții pe cât de clare, pe atât de simple: să știe ce se așteaptă de la el, să știe la ce să se aștepte de la noi, și să nu fie pus în posturi dificile.

Stresul pe durată extinsă
O să spuneți: dacă e atât de simplu, de unde comportamentul violent? Ei bine, aceleași studii pe caii liberi care ne-au făcut să înțelegem natura societății lor, ne dau și răspunsul: stresul pe durată extinsă. Aceste studii au arătat că, supuși la stresul micșorării resurselor după o perioadă de lipsuri, caii au manifestat violență atât între ei cât și între specii.

Mai concret, iarna, caii manifestau violență atât între ei, pentru a stabili ordinea de adăpare la “ copci”, cât și împotriva altor specii cum ar fi turmele de ciute care veneau și ele la adăpat. În concluzie, agresiunea la cabaline este datorată stresului sau frustrărilor de lungă durată, și o dată cu dispariția stimulilor de stres, dispare și agresiunea.

Dar cum transpunem asta în relația noastră cu caii, pentru că sunt convins că nimeni nu își însetează sau înfometează caii? Ei bine, la calul din societatea umană, stresul și frustrările pot avea nuanțe mult mai subtile, și de aici dificultatea observării lor înainte ca situația să degenereze. Cel mai comun stres este cel generat de lipsa posibilității de exprimare.

Caii trebuie lăsați să-și exprime sentimentele, iar noi trebuie să învățăm să recunoaștem semnele de stres, disconfort sau efort de adaptare. De câte ori nu ați văzut un nechezat al unui cal către un semen de-al lui, taxat cu o lovitură de bici?

Poate părea surprinzător, dar energia acumulată prin reținerea acelui nechezat se va acumula în timp și va duce la urmări grave, pe când admiterea exprimării lui, nu va avea nici un fel de urmări. Calul va necheza, dar va trage căruța mai departe pe drumul lui, având însă satisfacția unui contact social.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

De asemenea, agresiunea poate fi generată de faptul că animalul nu înțelege ce îi cerem (în mod repetat) sau nu îi place ce i se cere sau cum i se cere. Nu în ultimul rând și poate cele mai dese exemple de comportament violent se datorează inconsecvenței în tratamentul aplicat și violenței oamenilor.

Am explicat mai devreme preferința cailor pentru evitarea conflictelor. Caii pedepsiți în ham, călare sau în boxă nu mai pot evita conflictul și de aici frustrarea și drumul spre violență e deschis.

Cel mai simplu și des întâlnit exemplu de inconsecvență este următorul: avem un mânz foarte drăguț, care mănâncă din mâna noastră, își pune capul pe umărul nostru, ne urmează peste tot și ne caută în buzunare după ceva bun, și avem impresia (ca și calul de altfel) că relația noastră nu are limite!

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *