TREC-ul, aventură și provocare (I)

Aflat la granița dintre competițiile ecvestre clasice și turismul ecvestru, TREC-ul este un sport care se adresează în special călăreților de exterior. Competiția desfășurată numai în aer liber reunește patru probe concepute special pentru a evalua cuplul cal-călăreț.

TREC-ul (termenul provine din franceză fiind prescurtarea expresiei ”Techniques de randonnée équestre de compétition”) este o disciplină ecvestră apărută în Franța, în 1970, în urma dezvoltării turismului ecvestru, sigla sa fiind creată în 1987 în cadrul Asociației Naționale de Turism Ecvestru prin contopirea englezescului ”trek” (drumeție) cu cuvântul de origine arabă ”trec” (drum).

Acest sport ecvestru reprezintă, de fapt, un ansamblu de probe reunite în sânul aceleiași competiții care are ca obiectiv punerea în valoare a calităților probate de cal și călăreț în exerciții inspirate din traseele folosite în călăria de agrement. TREC-ul se compune din patru probe: un parcurs de orientare și de regularitate (POR), un parcurs în teren variat (PTV), prezentarea cuplului și gestiunea alurilor. Fiecare dintre aceste probe aduc puncte cuplului, punctajul total obținut permițând stabilirea clasamentului final al competiției.

Probele de concurs
Parcursul de orientare și regularitate (POR) urmărește capacitatea călărețului de a urma un parcurs impus, în aer liber, la o viteză impusă, gestionând eficient efortul calului. Proba solicită cunoștințe temeinice de topografie precum și o bună cunoaștere a capacității de efort a calului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Cu 20 de minute înaintea plecării în probă, fiecare călăreț descoperă și transpune pe harta sa un itinerar de 12 până la 50 de km, în funcție de nivelul competiției. Aces­ta trebuie respectat riguros. La ora de plecare fixată, concurentul se prezintă în sala hărților. Are 20 de minute la dispoziție pentru a reproduce pe o hartă traseul impus. O dată efectuată copia traseului, călărețul trebuie să urmeze viteza impusă.

De-a lungul traseului, în anumite locuri, se efectuează controale, în cadrul cărora sunt notate ora sosirii și respectarea vitezei. Acestea sunt plasate de obicei în locuri dificile ale traseului, iar dacă se ajunge la punctul de control printr-o direcție greșită, cuplul este penalizat cu 30 de puncte. Orice minut de depășire a tronsonului atrage un punct de penalizare. Punc­tele de control sunt distribuite pe toată lungimea parcursului, la fiecare dintre acestea fiind indicată viteza medie impusă pentru etapa care urmează.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *