TREC-ul, aventură și provocare (II)

Categories Cai

Parcursul pe teren variat (PTV) este o probă ce permite cuplului să-și demonstreze capacitatea de a depăși dificultățile punctuale întâlnite pe traseu, într-un timp limitat, fiecare dificultate fiind notată cu 10. Traseul este compus din 12 până la 18 difi­cultăți, în funcție de nivel. Obs­ta­co­lele, naturale sau simulate, trebuie abor­date cu calm și în deplină siguranță.

Mai mult decât performanța, sunt notate efica­citatea, abordarea și stilul cu­plu­lui cal-călăreț. Dificultățile sunt înlănțuite, alternând sărituri în viteză, cu pasaje tehnice, care solicită calm și mi­nu­țiozitate. Unele obstacole se abor­dea­ză cu calul la mână, aceasta fiind o parti­cu­laritate a acestui sport.

Prezentarea cuplului cal-călăreț urmărește să verifice ținuta și har­nașamentul cuplului, care trebuie să fie adaptate și întreținute pentru distanțe lungi, protejând calul și călărețul. Fie­că­rui călăreț îi sunt alocate cinci minute pentru a-și prezenta echi­pa­mentul și pentru a-și argumenta ale­gerea. Concurentul trebuie să aibă de asemenea în coburi tot ceea ce are nevoie la drum lung: o trusă de prim ajutor uman și veterinar, o mini trusă de potcovit, o lampă de buzunar și ma­terial reflectorizant pentru semna­lizare pe timp de noapte.

Gestiunea alurilor este o probă care solicită tehnica ecvestră a că­lă­re­țu­lui și dresajul calului. Călărețul trebuie să parcurgă un culoar de 100 sau 150 m lungime și 1,50 m lățime, la dus în galopul cel mai lent posibil, iar la întoarcere în pasul cel mai rapid posibil, fără ruperi de ritm și fără ieșiri din culoar.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Echipamentul potrivit
Purtarea căștii este obligatorie pentru călărețul care participă la TREC, ca și utilizarea încălțămintei adecvate și a pintenilor de siguranță. De asemenea, călărețul trebuie să aibă asupra lui o trusă de prim ajutor care să conțină comprese sterile, bandă adezivă, foarfece cu vârfuri rotunjite, o soluție dezinfectantă și antiseptică, dar și o trusă de potcovit din care să nu lipsească un ciocan, un clește, o racletă, caiele, potcoave de schimb sau hiposandale pentru caii care poartă acest tip de ”încălțăminte”, cu excepția, bineînțeles, a cailor care sunt lăsați nepotcoviți.

Alegerea calului potrivit
Spre deosebire de alte discipline unde numai caii de rasă sunt autorizați să concureze, TREC-ul poate fi practicat de orice cal, fie că e de rasă sau nu. De la solidul poney Haflinger la Pur sângele arab, trecând la exemplarele cu origine necunoscută, toți caii trecuți de vârsta de cinci ani înscriși, cuprinși în registrele de specialitate și vaccinați la zi pot participa la acest tip de sport.

Sunt potriviți mai ales caii folosiți în călăria de agrement – mai multe detalii despre echitația de timp liber poți afla în primul număr al revistei noastre – care au un temperament calm și sunt capabili să sară peste obstacole. Dacă vrei să începi să-ți antrenezi calul pentru acest tip de competiții, trebuie în primul rând să dispui de un teren adecvat, cu trasee cu dificultate diferită, pe care să existe trunchiuri de copaci, crengi, bare sau diverse alte obstacole.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *