Un sport nobil și elegant (I)

Categories Cai

Omul a inventat atelajul, adică arta de a trage un vehicul cu un cal dirijat cu ajutorul hățurilor, chiar înainte de a-i veni ideea de a urca în șa. Utilizat timp de milenii, atelajul a fost dat uitării în epoca mecanizării, dar renaște astăzi sub forma unei discipline ecvestre din ce în ce mai populare.

Primele mărturii despre animalele folosite la tracțiune datează de mai bine de 5000 de ani, arta atelajului traversând mileniile, până în epoca în care motorul înlocuiește total animalul, adică în prima jumătate a secolului XX. Atelajul a fost prezent dintotdeauna în viața cotidiană, fie că vorbim de viața la țară sau de mediul urban, de zone agricole sau industriale, de traiul nobil sau de viața oamenilor de rând. Șaretă, caleașcă, diligență, faeton, cupeu, zeci de astfel de nume astăzi uitate au desemnat diferite vehicule, în funcție de formă și utilizare.

Dar arta atelajului nu a dispărut, atrăgând astăzi un număr impresionant de adepți, amatori de de promenade în familie sau participanți la competiții din ce în ce mai numeroase și mai spectuloase.
Atelajul reprezintă o disciplină ecvestră complexă, cu multiple probe în funcție de numărul și tipul cailor utilizați ca și de felul vehiculului.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Conducătorii înhamă unul, doi sau patru cai de tracțiune sau de călărie, dar și ponei, concursurile de atelaje împărțindu-se în general în patru probe care permit aprecierea nivelului de dresaj al cailor dar și îndemânarea conducătorului.Prima probă, prezentarea se referă la aspectul estetic al atelajului: alura, întreținerea și toaletajul cailor, ținuta și prestanța conducătorului dar și aspectul vehiculului.

A doua probă- dresajul, permite evaluarea impulsivității și ritmului cailor. Un parcurs în exterior, maratonul, servește la aprecierea aptitudinilor conducătorului și a nivelului de anduranță al cailor. În fine, proba de manevrabilitate pune în evidență dexteritatea conducătorului și suplețea cailor.

Înhămarea calului
Numeroși călăreți își imaginează că atelajul îndepărtează calul și elimină contactul resimțit în momentul în care călărești. Ei bine, se înșeală. Atelajul este o disciplină pasionantă care-ți permite să pleci la plimbare în grup și să admiri un peisaj pitoresc. Toți cei care practică atelajul recunosc că au descoperit senzații noi, cel puțin la fel de puternice ca acelea pe care le resimțim atunci când suntem călăre pe cal.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *