Un sport nobil și elegant (II)

Categories Cai

Pentru a determina calul să tragă, asigură-te, mai întâi că dispui de suficient spațiu pentru a încerca toate exercițiile. Prima etapă constă în a obișnui calul să tragă. Pentru acest lucru, fă rost de o trenă din cauciuc. Aceasta va da calului, în egală măsură senzația de efort dar și cea de greutate în spatele lui. Este obligatoriu ca trena să facă zgomot pentru a obișnui calul cu inevitabilele sunete care însoțesc o călătorie cu atelajul. În plus, dacă se întâmplă vreun incident încă de la începutul dresajului, iar cauciucul atinge calul, acesta nu va păți absolut nimic întrucât cauciucul nu îl va răni.

Totodată, cauciucul este economic și îl putem găsi peste tot. Odată ce tractarea cauciucului a fost însușită, vom învăța calul să meargă la stânga sau la dreapta cu ajutorul comenzilor vocale. Această metodă va ajuta la limitarea efectelor pe care hățurile le-ar putea avea asupra gurii animalului.

În atelaj, ordinele verbale sunt asociate unui act. Când tragi de hățuri pentru a opri atelajul trebuie să spui stop în același timp. În același fel, pentru a întoarce la dreapta sau la stânga, vei însoți mișcarea de comanda verbală ”dreapta” sau „stânga”, scopul final fiind acela ca, în timp, vocea să poată înlocui mișcarea hățurilor.

Apoi, vei putea trece la anexarea atelajului. Și aici va trebui să luam în calcul o anexă care va fi legată de capul calului. Dacă prima etapă s-a desfășurat bine, anexarea acesteia nu ar trebui să-ți pună probleme mari. De-a lungul ședințelor, ajutorul va fi suprimat treptat dar va fi întotdeauna indispensabil.

În măsura în care se poate, este nevoie de două persoane pentru a mâna calul. Acest lucru îți va permite să ghidezi calul în timp ce ajutorul merge pe lângă cal pentru a vedea dacă vehiculul avansează sau nu. În atelaje, acest ajutor se numește secund.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

De asemenea, vom avea grijă să folosim un hăț care să nu rănească gura calului. Pasionant, atelajul este o disciplină care presupune multe precauții. Astfel, spre deosebire de călărie, unde contactul cu calul este imediat, conducătorul este despărțit de cal printr-un vehicul și poate interveni mai greu în cazul în care apare vreo problemă. Așa că accidentele iau proporții mult mai mari atunci când se produc în atelaj. De aceea, trebuie să acordăm toată atenția dresajului cailor pentru a putea pleca liniștiți la drum.

Probele de concurs
Concursurile oficiale cuprind trei probe principale: prezentarea- poate fi o probă separată-dresajul, maratonul și proba de obstacole. Punctajul final se realizează prin adunarea punctelor de penalizare din toate cele trei zile de concurs.

În cazul unui concurent descalificat la una din probe, acestuia i se acordă cel mai mare punctaj de penalizare obținut de ultimul plasat, care a terminat proba, iar acest punct se mărește cu 25%, concurentul continuând proba următoare cu acest bagaj de puncte de penalizare. După terminarea celor trei probe are loc premierea și defilarea sau chiar parada atelajelor în ritmurile muzicii și aplauzele spectatorilor.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *