Un sport nobil și elegant (III)

Categories Cai

În anumite concursuri, prezentarea poate constitui o probă separată. Aici juriul punctează, tot pe principiul punctelor de penalizare, după cinci criterii:

  1. conducător și secund (secunzii, doi la număr în cazul atelajelor cu patru cai) – se ține cont de costumație, stil (pălăria, mănușa, cravata, biciul și pătura de corp sunt elemente obligatorii), calitatea și armonia costumului;
  2. caii – condiția fizică, curățenia, coama, coada, potcoavele și armonia perechilor;
  3. harnașamentele – stilul, starea, materialul din care sunt confecționate, ornamentele, și curățenia;
  4. trăsura – stilul, execuția, starea, curățenia, (farurile, stopurile – obligatorii);
  5. impresia generală – la această probă, în afară de secund sau secunzi, se admite pe trăsură prezența unui călător.

Caii potriviți pentru atelaje
În general, orice cal poate fi înhămat la un atelaj, dar anumite rase au predispoziție pentru acest tip de disciplină. Trăpașul este un cal potrivit pentru atelaje, la fel ca și caii din rasa fjord sau lipițanii.

Indicați pentru tracțiune sunt și caii germani (Hanovrian, Holstein, Oldenburg), olandezi (Gulder), polonezi dar și frizieni. Și rasele iberice, andaluziene sau lusitaniene pot fi folosite cu succes în această disciplină, însă cel mai dificil de utilizat la tracțiune sunt caii anglo-arabi, din cauza temperamentului lor coleric aceștia fiind prin excelență cai de sport.

Cum alegem calul ideal
Din start, specialiștii susțin că ar trebui excluși armăsarii și iepele. În ceea ce privește criteriile de selecție a unui cal, trebuie avute în vedere exemplarele cu spate scurt și cu forță în membrele anterioare, cu articulații și genunchi solizi, cu pieptul lat, cu dantură excelentă și cu o mișcare liniară în timpul mersului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești mancare pentru pisici sterilizate, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Vârsta ideală pentru a alege un cal de atelaj este între 5 și 7 ani, iar talia excelentă pentru atelaje ca disciplină sportivă este 1,65-1,70 m. Pentru atelajul de agrement, calul poate fi mai mic.

Tipuri de atelaje
Există mai multe modalități de a înhăma unul sau mai mulți cai la un atelaj. Astfel, putem vorbi de: atelajul solo, în care este înhămat un singur cal; tandem – doi cai, unul în spatele celuilalt, pe același rând; pereche- doi cai unul lângă altul, de aceeași parte a oiștei; echipă – patru cai, grupați în două perechi; atelaj cu trei sau patru cai (mai rar); atelaj rusesc: trei cai unii lângă alții, dintre care doi galoperi la exterior, cel din mijloc fiind trăpaș.

Atelajele reprezintă o disciplină ecvestră recunoscută de Federația Ecvestră Internațională. Un atelaj de concurs este format din vehicul, unul, doi sau patru cai, un conducător ajutat de un secund. Vehiculul folosit este adaptat acestui sport, fiind echipat cu roți și harnașament speciale.

Anumite atelaje pot avea mai multe tipuri de cai, unii care galopează iar alți care sunt trăpași veritabili. Important pentru conducător este să poată conduce cu succes atelajul asigurându-i armonia și ritmul cerute în competiție.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoareaccesorii muls si procesarea laptelui, dar și hrană pentru cai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *